Jak powstaje Chimney?

1. Na początek, lokalni dostawcy

Proces powstawania Chimney’a zaczyna się od lokalnych dostawców. To oni każdego dnia zaopatrują naszą chimney’ową produkcję w pełne masło, wysokojakościową mąkę czy niepasteryzowane mleko. Tutaj nie ma kompromisów, ma być w pełni naturalnie, maksymalnie świeżo i wysokiej jakości.

2. Teraz trzeba troszkę zamieszać

Po sprawdzeniu jakości dostarczonych składników przystępujemy do tworzenia naszego oryginalnego ciasta kominkowego. Starannie odmierzone składniki trafiają do wielkich, obrotowych mis gdzie łączą się w aromatyczną masę, która będzie stanowić bazę każdego Chimney’a. Dokładnie wymieszane ciasto odpoczywa przez kilka następnych godzin.

3. Rollin, rollin, rollin..

Odmierzona porcja ciasta trafia pod doświadczone ręce Chimney Team’u. To tutaj z kulki ciasta kominkowego wyłania się spiralny kształt Chimney’a. Musi mieć odpowiednią liczbę zwojów, być odpowiedniej grubości i wysokości. To niełatwe zadanie – bez odrobiny włożonego serca, może się nie udać 😉 Następnie ciacho odpoczywa na dębowym wałku i nabiera odpowiedniej temperatury dojrzewania.

4. Gorącoooo!

To moment kiedy robi się naprawdę gorąco! Drewniane wałki z nawiniętym ciastem trafiają do pieca. Spędzą tam kilka minut w temperaturze bliskiej 400C. Sprawne oko Naszego Piekarza będzie obserwować czy rumieni się równo i na odpowiedni kolor. Tak aby po wyjęciu z pieca było mięciutkie w środku i jednocześnie lekko chrupiące z zewnątrz.

5. Wisienka na torcie.. ciastku

Teraz po krótkim ostygnięciu stanie się albo klasycznym Chimney’em albo dodamy do niego krem i dodatki według Twojego zamówienia. Tobie pozostaje cieszyć się ulubionym ciachem!

Zobacz jakie wersje Chimney Cake wypiekamy dla Ciebie..