Proces powstawania Chimney’a zaczyna się od lokalnych dostawców. To oni każdego dnia zaopatrują naszą chimney’ową produkcję w pełne masło, wysokojakościową mąkę czy niepasteryzowane mleko. Tutaj nie ma kompromisów, ma być w pełni naturalnie, maksymalnie świeżo i wysokiej jakości.
Po sprawdzeniu jakości dostarczonych składników przystępujemy do tworzenia naszego oryginalnego ciasta kominkowego. Starannie odmierzone składniki trafiają do wielkich, obrotowych mis gdzie łączą się w aromatyczną masę, która będzie stanowić bazę każdego Chimney’a. Dokładnie wymieszane ciasto odpoczywa przez kilka następnych godzin.
Odmierzona porcja ciasta trafia pod doświadczone ręce Chimney Team’u. To tutaj z kulki ciasta kominkowego wyłania się spiralny kształt Chimney’a. Musi mieć odpowiednią liczbę zwojów, być odpowiedniej grubości i wysokości. To niełatwe zadanie – bez odrobiny włożonego serca, może się nie udać. Następnie ciacho odpoczywa na dębowym wałku i nabiera odpowiedniej temperatury dojrzewania.
To moment kiedy robi się naprawdę gorąco! Drewniane wałki z nawiniętym ciastem trafiają do pieca. Spędzą tam kilka minut w temperaturze bliskiej 400C. Sprawne oko Naszego Piekarza będzie obserwować czy rumieni się równo i na odpowiedni kolor. Tak aby po wyjęciu z pieca było mięciutkie w środku i jednocześnie lekko chrupiące z zewnątrz.
Teraz po krótkim ostygnięciu stanie się albo klasycznym Chimney’em albo dodamy do niego krem i dodatki według Twojego zamówienia. Tobie pozostaje cieszyć się ulubionym ciachem!